• popravka stalnih i mlečnih zuba
• poliranje i uklanjanje naslaga i peskiranje zuba
• zalivanje fisura
• profilaksa i fluorizacija zuba

Od izuzetne važnosti je da brinete o oralnom zdravlju svog deteta i da ga redovno vodite kod stomatologa. Vrlo je bitno da se vaše dete upozna sa stomatologom pre pojave karijesa i drugih problema. Takođe, ako redovno vodite svoje dete kod stomatologa sprečavate pojavu karijesa i prerani gubitak zubića, a mi ćemo preduzeti sve potrebne mere prevencije kako do toga ne bi došlo. Vašem detetu, poseta stomatologu, postaće poseta i druženje sa prijateljima.

sailovic_higijena

Pravilan način održavanja oralne higijene navika je koja se stiče u najranijem detinjstvu. Zbog toga roditelji treba da posvete dovoljno pažnje kako bi na pravi način motivisali svoje dete da nauči kako da brine o svojim zubićima. Velika greška roditelja je to što misle da higijena mlečnih zubića nije bitna jer će oni svakako biti zamenjeni trajnim. Međutim, održavanjem zdravlja prvih zubića sprečava se njihovo rano ispadanje, a samim tim i nastanak anomalija. Na taj način vaše dete biva pošteđeno boli i neprijatnih iskustava vezanih za bolesti zuba. Mlečni zubići počinju da niču već oko šestog meseca života, a korišćenje četkice i paste za zube dete treba navikavati u prvim godinama života. Naš tim pomoći će vam da priviknete svoje dete na svakodnevnu brigu o oralnoj higijeni. Malo dete na vreme treba da nauči kako da pere zube. Najveću ulogu u tome imate baš vi – roditelji, a mi smo tu da vam pomognemo. Kako se vremenom motorika vašeg deteta razvija i postaje preciznija, tako će i pranje zubića biti sve temeljnije. U ovom procesu vrlo je bitno da imate ispravan pristup i da za svaki uloženi trud nagradite svoje dete. Zdravi mlečni zubići obezbeđuju pravilan razvoj lica i vilica, ali i pravilan raspored stalnih zuba.
Negativan pristup, kao što je zastrašivanje deteta odlaskom kod stomatologa, nikako nemojte primenjivati, jer se strahovima koje čovek zadobije u najranijem detinjstvu, vrlo teško izboriti kasnije tokom života. Čak i najjednostavnije stomatološke intervencije će predstavljati težak problem kod osoba sa ovakvim strahovima.

Promene na mlečnim zubima i stomatološki zahvati

Najčešći stomatološki problem koji nastaje na mlečnim zubima je karijes. Karijes na mlečnim zubima nastaje na isti način kao i na trajnim zubima. Izuzetno je bitno pomenuti da na razvoj karijesa na mlečnim zubima utiču dva bitna faktora. To su faktori tipični za dečji uzrast, unos prevelikih količina šećera i nedovoljna oralna higijena. Mlečni zubi imaju slabiju strukturu u odnosu na stalne zube, pa se zbog toga i karijes mnogo brže razvija. Zbog tako brzog napredovanja karijesa, lezija u kratkom vremenskom intervalu dopire do živca, odnosno zubne pulpe. Zubna pulpa potom postaje dom za veliki broj bakterija te je iz tog razloga, nepohodno izvršiti pravovremeno i odgovarajuće lečenje. Lečenje je vrlo bitno jer vađenje pokvarenog zuba nije alternativa. Naprotiv, to povećava rizik da nastanu anomalije. Zbog toga je cilj da se mlečni zub što duže zadrži u vilici. Ima slučajeva kada lečenje, zbog velike površine zuba koja je zahvaćena karijesom, nije moguće, tako da je takav zub potrebno izvaditi. Zato je bitna redovna poseta stomatologu jer je prevencija pola zdravlja.

Zalivanje fisura

Zalivanje, odnosno pečaćenje fisura je preventivni postupak koji sprečava razvoj karijesa na tek izraslim stalnim zubima. Fisure se nalaze na bočnim zubima.Iako vaše dete brižljivo vodi računa o održavanju zdravlja zuba, fisure je ponekad nemoguće očistiti četkicom za zube. U tim prirodnim pukotinama se zadržavaju ostaci hrane i plak koji je pogodna sredina za razvoj bakterija. To predstavlja opasnost od nastanka karijesa. Zbog toga se te fisure čiste i zalivaju tako da se na duge staze sprečava razvoj karijesa kontinuiranim oslobađanjem fluora. Ovaj postupak je potuno bezbolan. Prvi put se sprovodi oko šeste godine, zatim oko dvanaeste kada niknu molari. Jako je važno da se zalivanje sprovede na vreme, jer ukoliko su molari duže vreme u usnoj duplji, pitanje je koliko uspešno fisure mogu da se očiste.

sailovic_fisure

Kako do nas

© 2014 Ordinacija Sailovic - Design by DIGRAF.rs